2023. gads vai tas būs pārsteigumu pilns?

Šobrīd dzirdam visiem tik aktuālos jautājumus – tirgū cenas kāps vai kritis? Darījumu skaits – kāps vai kritis? Reģionos turpinās vēl pirkt par šādām cenām vai nē? Vai cenas turpinās kāpt arī būvniecībai? Vai ir atnākuši dārgi komunālie? Īsumā ieskatīsimies, kāds ir bijis aizvadītais gads un ko gaidīt nākamajā.

Lai arī ir interesanti skatīties uz aizvadītā gada datiem un tos analizēt, tomēr tie nedod garantijas prognozēt nākamo gadu. Tā ir informācija, ko var ņemt vērā un no kuras mācīties, tomēr par nākotni tā daudz neko nepateiks.

Tad nu mazliet interesanta un vērtīga informācija. Skatoties uz noslēgtajiem darījumiem par dzīvokļiem Rīgas pilsētā novembrī, tendence bija līdzīga kā tad kad bija lockdown. Turpretī decembrī darījumu skaits ir bijis diezgan augsts. Decembris vienmēr ir bijis aktīvāks mēnesis. Sludinājumu (dzīvokļi Rīgā) skaits aizvadītajos 6 mēnešos ir vienmērīgi audzis. Vai tas ir, pateicoties komunālo maksājumu kāpumam, jo cilvēki vairs nevar uzturēt īpašumus un grib pārdot, to nevar apgalvot kā viennozīmīgu. Ir jāņem vērā, ka pēdējo 2 gadu laikā sludinājumu skaits ir bijis ļoti mazs. Līdz ar to tas šobrīd ir atgriezies “normāli” robežās, nevis pieaudzis. Apskatot Rīgas rajonu, tur iesniegtie līgumi ir izteikti kritušies tieši gada nogalē. Arī prezentācijas, cik reizes īpašums tiek rādīts jauniem pircējiem, vienas aģentūras ietvaros, ir sarucis gada nogalē attiecībā pret īpašumu skaitu. Tomēr tā ir ikgadēja tendence, ka decembrī vairāk apmeklē notāru, nevis skatās jaunus īpašumus.

Kas ir vēl svarīgi – daudzi runā ar Euribor, par to kā Euribor ietekmē pirktspēju. Šobrīd gan izsniegto kredītu apjoms nav izmanījies, tomēr visdrīzāk izmaiņas vēl tikai redzēsim turpmākajos mēnešos. Tie, kas nodarbojas ar uzpirkšanu, pērk īpašumus un remontē, vai vienkārši pārdod tālāk, saka, ka sagaida atlaides jeb labu dīlu vai arī gaida martu. Kolēģi no Latio bija labi noraksturojuši šo situāciju – īpašnieki gaida, un pircēji gaida. Pircēji gaida, kad cenas kritis, īpašnieki gaida, kad nopirks vai arī cenu kāpumu. Tādēļ šobrīd ir ļoti interesants laiks.

Galvenās atziņas par aizvadīto 2022. gadu – tas ir bijis ļoti interesants gads. Bēdīgs gan ar notikumiem Ukrainā, gan ar ietekmi, ko karš ir globāli atstājis. Šobrīd tikai sākam izjust notikumu sekas papildus vēl joprojām esošajām Covid sekām. 3 svarīgākie faktori, kas spēcīgi ietekmēs nākamos gadus ir Euribor kāpums, komunālie maksājumi un būvniecības izmaksas. Dažādi eksperti gan izvairās no konkrētām prognozēm gan par darījumu skaitu, gan cenu kāpumu vai kritumu. Būs kam ies slikti, būs kam ies labi, bet tā jau tas notiek vienmēr. Ir daudz dzirdēts, ka ir gaidāms cenu kritums martā, tomēr Tribus vadītāja Igora Trošina viedoklis par to ir neviennozīmīgs. Noteikti darījumus varēs atrast, bet ļoti, ļoti daudzi šobrīd nogaida, kas var radīt pretēju efektu. Kā arī nav garantijas, ka visi martā masveidā pārdos savus īpašumus komunālo izmaksu kāpuma ietekmē. Ticamāks scenārijs varētu būt, ka notiks ilga gaidīšana no abām pusēm gan pircējiem, gan pārdevējiem.

Igors Trošins komentē, ka Euribor varētu vēl kāpt un tas varētu ietekmēt sērijveida dzīvokļu pieejamību. Tos tik viegli vairs nevarēs nopirkt tie cilvēki, kas tos pērk šobrīd. Kam seko jautājums, vai tos pirks tie, kas pirka kaut ko labāku? Tomēr šķiet, ka drīzāk būs novērojama tendence – aktualizēsies lokācijas svarīgums un kopējais ēkas stāvoklis. Grūtāk ies nesakoptām ēkām, tajā pašā laikā labā vietā un sakoptiem sērijveida dzīvokļiem ies tikpat labi kā līdz šim. Kamēr kredīta maksājums būs mazāks par īres maksājumu, darījumu skaits kopumā nesaruks. Iespējams, tas samazināsies kādos konkrētos rajonos vai segmentos.

Par ekonomiku kopumā runājot, tā kā Latvija, Eiropas kontekstā, ar ekonomiskajiem rādītājiem nav labā pozīcijā, tad tas mums nodrošina diezgan lielu atbalstu. Turpmākajos gados mēs varam sagaidīt lielu apjomu ar Eiropas fondu, grantu, atbalsta finansējumu. Šis finansējums tiks injicēts infrastruktūrā un kopējā valsts attīstībā, kas uzreiz rada jaunas darba vietas un iespējas apgūt šo naudu. Tas noteikti palīdzēs turēt ekonomiku mums apkārt mierīgāku un stabilāku.

Tribus vēlējums 2023. gadam – esat aktīvi, augat, mācaties, esat pārliecināti un darāt savu lietu no sirds. Novēlam visiem nonākt pie saviem mērķiem uz papīra un tos realizēt arī dzīvē! Lai veiksmīgs jaunais gads!