Rīgas pilsētas mikrorajons: Iļģuciems.

Iļģuciems ir Rīgas pilsētas apkaime Pārdaugavā, Kurzemes rajonā. Iļģuciema apkaime atrodas nedaudz uz ziemeļiem no Pārdaugavas centrālajām apkaimēm. Tā robežojas ar Spilves, Ķīpsalas, Dzirciema un Imantas apkaimēm. Iļģuciema apkaimes robežas ir dzelzceļa loks. Iļģuciema dienvidu daļā iekļaujas Grīvas dzīvojamais masīvs. Galvenās ielas ir Dzirciema, Dagmāras, Daugavgrīvas, Buļļu un Lidoņu ielas. Iļģuciema apkaimes kopējā platība ir 2,442 km², kas ir apmēram divas reizes mazāk nekā vidējais apkaimes platības rādītājs Rīgā.

 

Iļģuciema teritorijā atradās arī Nordeķu muiža, 17. gadsimta 90. gados to sāka saukt par Nordeķu muižu (savulaik saukta arī par Fogela, Grāves un Reima muižu — atbilstoši īpašniekiem). Kādreiz muižas īpašumā atradās 185 ha zemes, ko izmantoja galvenokārt graudkopībai. 19. gadsimta lielāko daļu šīs zemes sadalīja apbūves gabalos, atstājot neapbūvētu tikai muižas centra ansambļa teritoriju ar plašo parku. . Rajona kompleksās rekonstrukcijas detāļplānojums tika izstrādāts 1968. gadā institūtā “Pilsētprojekts”. Lielāko daļu muižas ēku nojauca 1968. gadā, paplašinot Buļļu ielu. Projekts noteica radikālu rajona rekonstrukciju, radot jaunu ielu tīklu, 3 mikrorajonus, sabiedrisko centru un rajona parku Nordeķu muižiņas ansambļa teritorijā.

19. gadsimta sākumā Iļģuciems vēl bija maz apdzīvots. 1816. gadā tajā bija 71 nams ar 450 iedzīvotājiem. Sākot ar 18. gadsimta beigām Iļģuciemā sāka celt dažādas fabrikas un manufaktūras, bet 19. gadsimtā šeit noritēja strauja rūpnieciskās zonas izveide. 19.gs sākumā šī Rīgas daļa sāka veidoties par izteiktu rūpniecības centru, te nepārtraukti palielinājās iedzīvotāju skaits, jo fabrikām bija nepieciešams darbaspēks. Šie faktori ietekmēja arī Iļģuciema apbūvi. Pirmie fragmentārie apkaimes apbūves projekti tika izstrādāti 20.gs. sākumā un 20.gs. 30 gados. Iļģuciema apbūvi  labvelīgi ietekmēja arī Daugavgrīvas ostas tuvums un atļauja celt mūra namus. 50. gados Rīgas cementa un šīfera rūpnīcas strādniekiem uzbūvētas pirmās tipveida dzīvojamās ēkas (303. sērija). 60. gados Iļģuciemā uzcelts jauns daudzstāvu dzīvojamais rajons.