Darījumus ar nekustamo īpašumu vairs nevar veikt skaidrā naudā.

3. aprīlī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma  grozījumus  nodokļu un nodevu likumā, kas nosaka aizliegumu nekustamā īpašuma darījumus veikt skaidrā naudā.

Tika nolemts, ka nekustamā īpašuma darījumiem, kuri būs noslēgti līdz likuma grozījumu spēkā stāšanās brīdim – 2019. gada 1. maijam – un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta pašlaik atļauto skaidras naudas griestu – 7200 eiro – apmērā, šie nosacījumi būs spēkā līdz 2019. gada 31. decembrim, bet ar 2020. gada 1. janvāri arī šiem nebeigtajiem darījumiem jau būs jāizmanto bezskaidras naudas norēķini.

Kāpēc plānots skaidras naudas aizliegums?

Aizliegumu skaidrā naudā norēķināties par nekustamā īpašuma iegādi un ar to saistītiem darījumiem nosaka, lai novērstu fiktīvu darījumu slēgšanu gadījumos, kad puses ir ieinteresētas pirkt vai pārdot īpašumu par lielākām naudas summām, nekā patiesā darījuma apmērs.

Kā tas ietekmēs Nekustamo īpašumu nozari?

Izmaiņas norēķinos nekustamo īpašumu jomā vairāk varētu skart privātpersonas, taču kopumā šādi ierobežojumi nozarē būtiskas pārmaiņas neradīs. Vienīgais veids, kā rezervēt īpašumu vai norēķināties par īpašumu, būs bankas pārskaitījums. Skaidras naudas darījumi būs aizliegti.

Būtiski tiks apgrūtināta noskatītā īpašuma rezervācija, piemēram, piektdienā vai brīvdienās.

Slēdzot rokas naudas līgumu, tiek izslēgti skaidras naudas darījumi. Tas nozīmē, ka klientam aizejot apskatīt dzīvoklivēlā vakarā vai nedēļas nogalē, neērtības sagādās banku darba laiki, kas ierobežos bezskaidras naudas maksājumu veikšanu, lai rezervētu vai iegādātos dzīvokli. Pārdevējs nonāks ķīlnieka lomā, jo dzīvokli var vēlēties apskatīti citi potenciālie pircēji, taču līgumu noslēgt būs iespējams tikai pirmdienas rītā.

Skaidras naudas ierobežojumi ir noteikti 17 no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm.Ierobežojumi katrā valstī atšķiras – dažās valstīs tie attiecas tikai uz kredītiestādēm, bet citās – tikai uz fiziskām personām. Ierobežojumi vēl nav ieviesti 11 ES valstīs, to vidū Lietuvā un Igaunijā. Latvijā tiek piemēroti vieni no stingrākajiem un komplicētākajiem ierobežojumiem.